Jaapanlased avaldasid meelt USA sõjaväebaasi vastu

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tuhanded jaapanlased avaldasid saareriigi lõunapoolseimas Okinawa prefektuuris meelt Ühendriikide sõjaväebaasi vastu.


Kuigi Jaapani uus vasaktsentristlik valitsus andis valimiskampaania käigus mõista, et soovib USA sõdurite lahkumist Okinawast, palub peaminister Yukio Hatoyama väidetavalt lisaaega USA sõjaväebaasi ümber paigutamise arutamiseks, vahendas AFP.

2006. aasta kokkuleppe näeb ette baasi viimist rahvarohkest linnast inimtühjemasse paika Okinawal. Esialgse kava kohaselt pidi see teostuma 2014. aastaks ja selle eeltingimusena nähti ette 8000 merejalaväelase viimist Guamile.

Okinawa suhe USA sõduritega on eriti keerukas, kuna Teise maailmasõja lõpu eel toimus seal USA sõdurite pealetung, mille tagajärjel suri umbes neljandik Okinawa tsiviilelanikkonnast. Okinawast saigi peaaegu USA koloonia, Jaapanile anti võim saarel tagasi 1972. aastal.

Obama ametiajal täitub 50 aastat Jaapani-USA julgeolekulepingu sõlmimisest, kuid analüütikute hinnangul võivad kahe riigi liitlassuhe nõrgenema hakata. Samas on Hatoyama kinnitanud, et et sidemed USAga on endiselt Jaapani välispoliitika nurgakivi.

Futenmas teenib praegu rohkem kui pool saareriigis viibivast 47 000 Ühendriikide sõdurist, kuid kohalikud elanikud muretsevad lennukimüra ja keskkonnakahjude suurenemise pärast.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles