Wałęsa soovib Kaczyński lahkumist

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lech Wałęsa.
Lech Wałęsa. Foto: AFP / Scanpix

Poola endine president ja Nobeli rahupreemia laureaat Lech Wałęsa soovib praeguse riigipea Lech Kaczyński lahkumist.


Wałęsa süüdistas euroskeptilist Kaczyńskit Poola huvide eiramises, mistõttu peaks konservatiivne riigipea tema hinnangul enne oma ametiaja lõppemist 2010. aastal tagasi astuma, vahendas AFP.

«Võttes aluseks presidendi praeguse käitumise, tuleks võtta ette ükskõik mida, et tema ametiaja volitusi vähendada,» ütles Wałęsa, kes nimetas Kaczyński ametiaega naeruväärseks ja Poolale kahjulikuks.

Wałęsa sõnul tuleks kasutada kõiki demokraatlikke võimalusi, et praeguse presidendi ametiaega vähendada. Ühtlasi ei välistanud Wałęsa, et ta ei võiks uuesti riigi presidendiks kandideerida.

«Igal juhul ma tahaks elus veel mõningad asju korda saata,» kinnitas Wałęsa Gdanskis, kus ta esitles oma uut autobiograafilist raamatut.

Wałęsa läbisaamine praeguse presidendiga pole sugugi hea, sest Kaczyński on omaaegset ametiühinguliikumise Solidaarsus juhti süüdistanud avalikult koostöös kommunistliku salateenistusega. Wałęsa on kõik taolised süüdistused tagasi lükanud ja ka riigi kohus on leidnud, et endine riigipea polnud julgeolekuagent.

Wałęsa on praegust riigipead ja tema kaksikvenda Jaroslaw Kaczyńskit varem korduvalt kritiseerinud ja nimetanud nende karjääriiha ohuks riigi demokraatiale.

Rahvusvahelises meedias räägiti eelmisel nädalal palju sellest, et Kaczyński sõitis vaatamata valitsusliikmetest koosnenud Ülemkogu ametliku delegatsiooni vastuseisule Brüsselis toimuvale Euroopa Liidu tippkohtumisele.

Tüli Poola valitsuspoliitikute ja president Kaczyński vahel muutus teravaks üleeelmisel nädalal, kui osapooled ei jõudnud kokkuleppele, kes peaks kuuluma Brüsselisse sõitvasse Poola delegatsiooni.

Poola seaduste kohaselt on riigi peamine välispoliitiline esindaja peaminister Donald Tusk, kes koos välisministriga ei soovinud, et Kaczyński Brüsselisse sõidaks, sest see õõnestaks riigi positsiooni, kuna riigipea pole kursis finantspoliitiliste nüanssidega.

Poola ajalehe Dziennik andmetel võib juhtivate poliitikute vaheline konflikt jõuda ka riigi Konstitutsioonilisse Tribunali, mis annaks oma hinnangu riigijuhi käitumise ja õiguste kohta, vahendas polskieradio.pl.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles