Esiterroristi rahumeelne poeg

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Zaina Mohamad Al-Sabah ja Omar Bin Laden.
Zaina Mohamad Al-Sabah ja Omar Bin Laden. Foto: SCANPIX.

Mis tunne on elada perekonnanimega, mille kandja seostub kõigil maailma esiterroristiga? Osama bin Ladeni 27-aastane poeg Omar on selle elav kehastus. Olgugi et ta pole oma isaga kaheksa aastat suhelnud, tulevad tema nime kuuldes inimestel silme ette varisenud kaksiktornid ja Londoni metrooveresaun.




Sel nädalal palus Omar bin Laden ootamatult asüüli Hispaanialt. Esialgse eitava vastuse jõudis Omar kiirelt edasi kaevata ning ootab ilmselt endiselt apellatsiooniotsust Madridi lennujaama rahvusvahelises tsoonis.
Euroopas pälvis ta esmakordselt tähelepanu pärast abiellumist endast tunduvalt vanema briti Jane Felix-Browniga, kes proua bin Ladenina kannab uut nime Zaina Mohamed Al-Sabah.


Nad kohtusid ratsamatkal püramiidide lähistel. Ta olla silmapilk  armunud kõrvuni 24 aastat nooremasse, tumedajuukselisse Omari.


Noormehe perekonnanimi polnud sel hetkel enam määrava tähtsusega. «Ta küsis, kas mind häirib see. Ma usun, et keegi pole süüdi, kuni tema süüd pole tõestatud, nii et mul polnud kavaski hakata tema isa üle kohut mõistma. Kuidas see kuulus ütlus oligi? Ärge kandke isade pattusid nende poegade arvele,» märkis proua bin Laden ajalehele Daily Mail mullu antud intervjuus.


On elanud Al-Qaeda treeninglaagris


Praktikas on asjad siiski keerulisemad – olla abielus mehega, kel pole pennigi ja lootust saada korralikku tööd oma nime tõttu. Kuid kas Suurbritannia passi omav bin Ladeni proua ei arva, et teda on lihtsalt ära kasutatud? Naine kinnitas, et selleks polevat põhjust, sest Briti viisa saamiseks piisab Omaril vaid pöörduda Briti saatkonda Saudi Araabias. «Tema bin Ladenitest onusid ja tädisid elab ju Londonis terve hulk,» märkis ta.


Siiski polnud Omari katse selle aasta kevadel Suurbritannia viisat saada edukas. Ta olevat tahtnud koguni elamisluba, et asuda koos abikaasaga elama tolle majja Cheshire’is. Briti meedia teatel otsustasid ametnikud noormeest riiki mitte lubada, arvestades asjaolu, et oma liigse toetusega isale võib ta kutsuda esile ühiskonna pahameele.


On ju Omar ise korduvalt intervjuudes tunnistanud, et osales isa loodud Al-Qaeda treeninglaagrites Afganistanis. «Olin ilmselt 14-aastane, kui alustasin Al-Qaedas treenimist,» rääkis ta käesoleva aasta algul CNNil. «2000. aasta paiku hakkasin aru saama, et see pole see.»


Omari kinnitusel polnud isal tema valiku vastu midagi. Olgugi et vana Osama näinuks poega meelsamini enda kõrval, olevat ta poisi valikuga päri olnud. Poeg väidab, et tollest ajast pole nad isaga kohtunud.


Abikaasa saab lastega hästi läbi


Briti ajakirjanikud on rahvuskaaslasest Omari abikaasa käest pärinud mehe poliitiliste vaadete kohta ja seda, kuivõrd võivad tema väärtushinnangud isa omadega ühtida. «Kuidas me saame öelda, et teame tema isa vaateid? Kõik, mida ma tean, on see, et mu abikaasa pole mingi ekstremist,» ütleb ta. «Ta pole fanaatik. Ta on väga rahumeelne ja armastav. Ning ta pole sugugi läänevastane. Kuidas ta saanuks muidu minuga abielluda?»


Samas on meedia kirjutanud paari soovist lahku minna, sest mingil hetkel tundus liit neile ohtlik. Väidetavalt polevat kõik Omari pereliikmed abielu heaks kiitnud – on ju Omar ikkagi esimene, kes endale lääne naise võttis.


Omarile on see kolmas abielu, tema on Jane’i kuues mees. Naisel on endal mitu täiskasvanud, Omari-ealist poega ja lapselapsedki juba sirgunud. «Mu lapsed jumaldavad teda. Nad on omavahel nagu parimad sõbrad,» rääkis proua.


Oma perekonnanime üle olevat Omar uhke. Eriti vanaisa Mohammedi üle, kes Esimese maailmasõja eel Jeemenist harimatu ja vaese mehena Saudi Araabiasse emigreerudes pani aluse perekonna ehitusärile, mis paisus rahvusvahelise haardega ettevõtteks.


Üks, mida Omar ei mõista, on see, miks Nõukogude vägede vastu sõdides polnud Osama bin Laden terrorist, kuid nüüd on. «Ma ei arva, et ta on terrorist,» ütles ta. «Sealsed inimesed on teistmoodi. Nad elavad ja käituvad jumalakäskude järgi. Muidugi ma ei kiida tema abinõusid heaks. Tahaksin talle öelda: vali oma eesmärkide saavutamiseks teised vahendid. Pommid ja relvad ei tee kellegi elu paremaks.»

3 fakti


•    Omar Osama bin Laden kuulub mõjuka Saudi šeigi Mohammed bin Ladeni (1908–1967) suguvõsa kolmandasse põlvkonda. Ta on üks Al-Qaeda asutaja Osama bin Ladeni neljast pojast.


•    Omar on elanud viimased aastad Kairos. Teda on keeldunud vastu võtmast nii Suurbritannia kui Hispaania. Samas olevat Omar meedia andmeil saanud Schengeni viisaga Euroopa riikides abikaasaga reisida.


•    Mõnda aega oli Omaril kaks naist, kuid enne elamisloa taotlemist Suurbritannialt lahutas ta oma senisest saudi naisest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles