Mälumäng

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

1. Eesti keeles ilmus see suurepärane raamat esmakordselt 1998. aastal. 2003. aastal ilmus raamat Tuija Lammi ja Risto Vuorineni tõlkes ka soome keeles. Põhjanaabrite juures leidis raamat tunnustuse, mida seni polnud pälvinud ühegi eestlase teos. Nimelt kingib Soome televisioon igal aastal jõulude ajal igale Etuskunta liikmele raamatu, mida on kasulik talvevaheajal lugeda. Järjekordseks kingituseks valiti just küsitav teos ning 200 Soome parlamendisaadikut said oma lugemislauale hea ja õpetliku raamatu. Mis teosest on jutt?


2. Mis nime kandis 1938. aastal Nõukogude Liidus asutatud üleliiduline spordiühing, mis ühendas veetranspordi töötajaid? Ühingule on enim kuulsust toonud Valentin Mankin, ainus purjetaja maailmas, kes võitnud olümpiamängudelt kolm kuldmedalit (lisaks üks hõbe).



3. Mis riigis toodetakse luksusautot Leopard? 1996. aastal asutatud firma Leopard Automobile klientideks on teiste hulgas Rootsi kuningakoda ja filmistuudio 20th Century Fox.



4. Baltimaade vanim elusolend on tõenäoliselt 2000 aasta vanune tammepuu, mis on ka Euroopa vanim tamm. Kus seda näha võib?



5. Ta oli esimene ESA (Euroopa Kosmoseagentuur) kosmoselendur ning ühtlasi esimene mitteameeriklasest astronaut USA kosmoselendudes. Kes?



Vastused: 1. Tiit Veeberi «Tiitun savu, eli, Kuvia Tarton elämästä» («Tiidu suits: Tartu elu pildid»). 2. Vodnik. 3. Poolas Mieleci linnas. 4. Ida-Leedus Stelmužė külas Läti piiri lähedal. 5. Ulf Dietrich Merbold.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles