17 hõlpsat ideed kodukujundajale

Tiina Kolk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Marina Puškar

Kevadiste ootuste-lootuste-muutuste tuules soovivad paljud oma kodu värskendada. Kuidas teha seda nutikalt ja säästvalt, räägivad sisearhitektid Ivi-Els Schneider ja Jan Graps ning disainer Bibi Steinberg.

Iga ruumikujundaja teab, et kõige lihtsam on midagi muuta tekstiilide ja sisustusaksessuaaridega, veidi rohkem aega ja vaeva kulub seinte tapeetimisele-värvimisele ja mööbli turgutamisele. 



Ivi-Els Schneider tõdeb, et kevadpäike paneb tegutsema, sest selle paistel tundub kodus äkki kõik hall, tolmune ja väsinud. «Sageli piisab korralikust suurpuhastusest, laseb ju puhas särav aknapind kevade tuppa,» räägib ta.



«Igaühe sisetundest oleneb, kui palju ta kodus muudatusi vajab, aga sageli pääseb seina värvimata. Kevadrahutust ja seesmist mõttemaailma korrastavad jalutuskäigud metsas ja mererannal, kimpu seatud tärkav loodus lilleanumas. Ehk ei tundugi kodu enam trööstituna, kui mõtted helged.»  



Bibi Steinberg soovitab võimalusel panustada valgustusele (kohtvalgustid, peidetud karniisivalgustid jms), mis on ruumi kujundamisel üks tähtsam osa. «Valgustus ei pea olema kallis,» tõdeb ta. «Väga palju saab lahendada oluliste ruumielementide väljavalgustamisega lihtsate süvistatud halogeenvalgustitega jne. Samuti annab hea tulemuse suursuguse raamiga peegli paigutamine õigesse kohta.»



Jan Graps soovitab kõigepealt vabaneda liigsest kraamist. «Roogi puhtaks kapipõhjad ja loobi tühjaks kapiotsad, viska ära katkise kõrvaga tass ja vii üleliigseks osutunud rõivad neile, kes neid tõesti vajavad. Pärast seda tee aken lahti, ringuta ja vaata toas ringi – ehk peaks mööbli ümber tõstma või hoopis välja vahetama? Ehk oleks aeg otsida juraka kandilise sohva asemele üks eheda joonega tigudiivan ja lasta see korda teha.



Asjale kire ja vaimustusega lähenemine peaks küll olema mõnus kevadine teraapia,» räägib Graps. «Lõpuks kinnita välisuksele mõni laheda kujuga kolksuti, mis iga külalise näole helgema ilme manab, riputa seinale pilt maagilise metsavaatega, too tuppa sületäis pajuvõrseid või pangetäis männikäbisid ja sea need aknalauale hiigelsuurde vaasi. Kõigest sellest hakkab kindlasti parem!»



1


Suurpuhastus. Pärast seda saab otsustada, kas piisab kardinate-katete-vaipade ja iluasjade vahetamisest – miks mitte tuua koju selle kevade moetoone ehk siis fuksiaroosasid, oranže, kollaseid, salatirohelisi, oliivikarva, siniseid esemeid.



2


Välisukse ilmestamine millegi meeleolukaga ja uute esikuvaipade soetamine tõstab nii omade kui ka majja astunud külaliste tuju.



3


Peeglid on moes, nii et just praegu on paras aeg mõni varem kapi taha tõstetu välja võtta ja neist lustlikke peegelseinu kujundada.



4


Mõnest paanist augulisest (Peep Show vms) tapeedist, mille eri suurusega mulke võib lappida näiteks armsate inimeste või tähtsate sündmuste fotodega, saab koostada meeleoluka pildigalerii.



5


Seinapindu ja kogu interjööri võib vürtsitada efektvärvide, šabloon- või rullitrüki- või vabakäemaalingutega.



6


Üksluisele ruumile puhuvad elu sisse maitsekalt valitud plakatid-postrid, raamitud reprod, efektkangad jms.



7


Tavaliste raamide asemel vääristavad maali-graafikat-fotot hoopis  glamuursemad ümbrised.



8


Väikseimadki vitraažid löövad päikesepaistel särama ja pilluvad ruumi lõbusaid värvilaike.



9


Klaasanumatest ja -vormidest seatud vaikelud ilmestavad samuti ruumi. Samasuguseid installatsioone võib koostada ükskõik mis esemetest. Autoritöödes talletunud kunstniku käe puudutus kandub ka ruumi. 



10


Värvilised raamatuseljad on väga mõjusad kujunduselemendid, neid võiks reastada näiteks vikerkaarevärvide järgi. Raamatutornid ja ajakirjavirnad tekitavad ühtaegu boheemlasliku ja töise meeleolu.



11


Läbimõeldud valgustus suurendab mugavust ja uued trendikad katted muudavad vanad lambivarjud uueks.



12


Kevadromantikat loovad ilusatesse anumatesse paigutatud õrna leegiga põlevad (lõhna)küünlad.



13


Vannitoa muudavad hubasemaks mahe valgustus, värskust lisavad uued saunalinad, kaunid nipsasjad ja niiskust armastavad (poti)lilled.



14


Uuest köögitahvlist võib saada hindamatu infoallikas, kus iga pereliige annab aru, mis tal parasjagu käsil.



15


Aknalauale reastatud maitsetaimepottides tärganud ürdid, pärast ümberistutamist lokkama löönud toalilled, kaunitesse vaasidesse asetatud tulpide, nartsisside, freesiate jt lõikelillede kimbud toovad elamisse tõelise kevadetunde.



16


Uued värvilised pannid-potid, serviisid, nendega sobivates toonides kardinad, linikud, toolikatted, köögirätid ja pajalapid innustavad kokkama.



17


Mõni kordatehtud – kas siis õlitatud, lakitud või ülevärvitud – vana ja õilis mööbliese toob minimalistlikku interjööri hubasust, loob aegade sidet ja  veenab taaskasutuse mõttekuses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles