Taevataat ähvardab jaanipeolisi kasta

Madis Filippov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tugev tuul Tallinnas Stroomi rannas
Tugev tuul Tallinnas Stroomi rannas Foto: Artur Sadovski

Kes mäletab vihmata jaanipäeva, see mäletab valesti. Võib-olla teeb ilm tänavu ajalugu? Selgub esmaspäeval.  Olgu pühade ajal taevas päike või ähvardavad pilvemassiivid, pidutsemisel tuleks kinni pidada elementaarsetest ohutusnõuetest.


Nädalavahetusest kujuneb pühadele märg sissejuhatus. Eesti Meteoroloogia ja Hüdroloogia Instituudi (EMHI) ilmaprognooside osakonna juhataja Merike Merilaini sõnul saavad juba täna hommikul saartest alguse äike ja hoovihmad. Need katavad õhtuks terve Eesti. Nädalavahetusel on vihma ja äikese võimalus suur nii öösel kui päeval.


Jaanilaupäeva ilm ei ole kindel. «Kui veel kolmapäeval oli Ameerika keskus kuiva ilma poolt, siis eile lubas ta juba vihmasemat,» rääkis Merilain. «Samas Euroopa keskus on tagasi tõmmanud ja ütleb, et lausvihma ei tule, vaid pigem on oodata vihmahooge.»


Ranged reeglid


Juhtiva ilmaprognoosija and­metel on jaanilaupäeval saju tõenäosus sisuliselt 50 protsenti. Tema sõnul võib kuivemat ilma oodata kuu lõpus, ent midagi kindlat ta väita ei julgenud.


Ilmaportaalid annavad erinevaid andmeid. Näiteks ilmake.ee lubab, et nädalavahetusel sajab 70–80-protsendilise tõenäosusega. Jaanilaupäev tulevat aga kuiv ja osaliselt pilves. Samas ilm24.ee andmetel on pühapäeval vahelduv pilvisus, ent jaanilaupäev kostitab lausvihmaga. Lõplik tõde selgub jaanipäeval.


Tuleb vihma või mitte – kainet meelt võiks ikka hoida. Pinnas kuiv. Tuju ülemeelik. Kuigi jaaniõhtu võrdub paljudele eestlastele pildituks joomisega, paneb päästeamet pidulistele südamele vastutustundlikku käitumist.


Koduhoovis peab tuli olema range kontrolli all. Mitme meetri kõrguseid lõkkeid pole vaja. Naabrist ei pea parem olema, sest see võib lõppeda naabri juurde kolimisega. Rekordlõkked võivad ümber kukkuda, samuti lendavad sädemed kaugemale.


«Hoonete ja lõkke vahel peab jääma vähemalt 15 meetrit,» selgitas päästeameti pressiesindaja Rain Porss. Sama kehtib kergesti süttivate esemete kohta. Käepärast tuleb hoida tulekustutusvahendid. Porss tõi näiteks kuuekilose pulberkustuti või kümneliitrise veeämbri.


Appi, kus ma olen?


Ka tuul ei ole sõber. Kui see puhub üle 1,5 meetri sekundis, siis on tule tegemine keelatud. «Ega keegi seda näpuga mõõtma ei tule, aga tugeva tuulega ärge lõket tehke või otsige suurem plats,» rääkis Porss.
Usalda, aga kontrolli. Mõistlik on reeglitest kinni pidada. «Ida-Eesti päästekeskus on juba välja öelnud, et nad korraldavad reide,» ütles Porss.


Nii nagu politsei kutsub üles valima selget grupijuhti, palub ka päästeamet leida lõkke juurde vähemalt üks kaine inimene, kes asjadel silma peal hoiab. «N-ö selge inimene peaks jälgima ka seda, et purjus seltskonnakaaslased ei läheks suplema,» ütles Porss.


Peole minnes võta telefon kaasa. Jäta meelde, kuhu lähed.


Porsi sõnul näitab möödunud aastate kogemus, et vahel inimesed sõidavad kuhugi ning häda korral ei oska öelda, kus nad on. «Jätke meelde lähim asula või maanteel kilomeetripost, sest sellest sõltub abi kohalejõudmise kiirus,» rääkis ta.

Ilmaportaalid


• ilm.postimees.ee
• www.ilm.ee
• www.ilm24.ee
• www.ilmake.ee
• www.emhi.ee

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles