Jaanson ja Endrekson lähevad OMil täispangale

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jüri Jaanson (esiplaanil) ja Tõnu Endrekson
Jüri Jaanson (esiplaanil) ja Tõnu Endrekson Foto: AFP / Scanpix

«Eks see üks paras noateral kõndimine ole. Aga teadupärast jänesed ju šampanjat ei joo,» ütleb Tõnu Endrekson Eesti paarisaerulise kahepaadi Pekingi olümpia ettevalmistuse kohta.

Tänavu teevad Müncheni maailmameistrivõistluste pronksmedaliomanikud Jüri Jaanson ja Tõnu Endrekson kõike pisut teisiti. Peaaegu kõike.


Siit ja sealt, vanade kogemuste ning teadmiste abil on valminud kava, mis peaks eestlastele olümpiamängudelt kõige kirkama medali tooma.


Osaliselt on eeskuju võetud ka oma kuuendale olümpiale siirduva 42-aastase Jaansoni Ateena OMi ettevalmistusest. Toona andis see kõigi jaoks positiivse tulemuse – hõbemedali.


Tütred igatsevad


«See aasta oleme targemad. Kõiges,» vastas Endrekson küsimusele, mille arvel Müncheni MMi pronks Pekingi kulla vastu vahetatakse. Võrreldes eelmiste aastatega pole paatkonna koormused väga palju kasvanud. Pole lihtsalt võimalik.


«Neid pole enam kuhugi tõsta. Meil on ööpäevas siiski 24 tundi,» avaldas paatkonna treener Tatjana Jaanson ja lisas, et treeningud on võrreldes varasemasega intensiivsemaks muutunud.


Vormi tipp ajastatakse üksnes Pekingi olümpia ajaks. Mitte nii nagu möödunud aastal seda kahel korral tehti. Enne aasta suurvõistlust osaletakse kahel rahvusvahelisel jõuproovil – käimasoleval Poznani MK-l ning Henley kuninglikul regatil. Välislaagreid on selle eest aga omajagu. Lausa nii palju, et Jaansonite tütred Anita ja Greta igatsedes küsivad, millal vanemaid jälle näha saab. Aga seda kõike tehakse üllal eesmärgil – Pekingi olümpiamängude kuldmedali nimel.


«Kuld ei ole tegelikult omaette eesmärk. Meile pakuks rahulolu ka see, kui mehed suudaksid end olümpial maksimaal-selt realiseerida,» selgitas Tatjana Jaanson. «Praegused testid näitavad, et ettevalmistus on õiges suunas liikunud. Jüri on tippvormile üsna lähedal ja Tõnu edasi arenenud. Nii nagu plaaninud olimegi.»


Esimene tõestus õigel teel oleva ettevalmistuse kohta oli ka Poznani MK-etapp, kust eestlased kindlalt pühapäevasesse finaali pääsesid. Kergelt, muretult, plaanitult.


«Olümpiaettevalmistust silmas pidades ei ole MK-etapp suure tähtsusega. Juhul kui siin hästi ei läheks, siis me midagi muutma ei hakka,» sõnas 29-aastane Endrekson. «Eelmisel aastal võitsime nii Luzernis kui ka Amsterdamis. Aga kui võitnud poleks ja kuuendad olnuksime, siis poleks ka midagi lahti olnud.»


Pärast Poznani MK-etappi siirdutakse tagasi kodusesse Pärnusse. Jätkatakse tavapärast rutiini – kaks korda päevas treeningut. Ja nii kuus päeva nädalas. Seda kõike kuni 3. juulil algava kuningliku Henley regatini. Ka seal on eesmärgiks koostöö kontrollimine. Kohtadest ei räägita, enne olümpiat mitte.


Eraldi hotell


Pärast seda seisab ees tavapärane Trakai laager. Sealsamas tehakse läbi ka alpilaager. See on juba hooaja teine. Paatkond on tänavu ka varem seal laagris käinud. «Trakai on mõnus ja kodune koht. Ja treeningud on seal alati kenasti sujunud,» avaldas Endrekson.


Jaanson ja Endrekson sõidavad Pekingisse 3. augustil. Nad ööbivad eraldi tellitud hotellis koos treeneri ja füsioterapeut Priit Tenistega. Olümpiakülast eemal. Lihtsalt selleks, et kanalile lähemal olla.


«Sportlastel, kellel nähakse medalivõimalust, on teatud eelised. Nii ka Jaansonil ja Endreksonil,» selgitab koondise peatreener Jaan Tults.


Tagasi tulevad mehed esialgse kava kohaselt erinevatel aegadel. Endrekson tuleb paar päeva pärast finaali. Jaanson jääb mängude lõpuni. «Kui medal tuleb, siis tuleme ikka koos. Neid asju saab veel muuta. Aga mis ma seal muidu ikka passin – Hiina müüri saab ka hiljem ju näha,» põhjendab Endrekson.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles