Tekstiiliklassik liigub edasi isikupäraselt

Krista Piirimäe
, kunstiteadlane
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: TPM

Peeter Kuutma näitus Tartu kunstimaja väikeses galeriis heidab ühe põgusa pilgu meie kuulsale tekstiilikunstile.


Kuldsetel kuuekümnendatel oli eesti tekstiilikunst käsikäes tarbekunsti teiste aladega eeskujuks teistele.



Tarbekunsti vormiuuendused nagu stilisatsioon, dekoratiivsus ja abstraheerimine olid nõukogude võimule kergemini seeditavad kui uudsused teistes kunstiliikides.


Vaibakunstis kujunesid koolkonnad, millest markantseimad olid lüürilis-muinasjutuline laad, rõhutatud rahvuslikkus ja suunad, mis lähtuvad rahvusvahelistest kunstistiilidest.



Süngelt müstiline


Viimati nimetatud suuna ühe peaesindaja Peeter Kuutma kunst oli väga iseseisev oma valguseprobleemide erilises süngelt müstilises käsitluses. Kuutma alustas oma kunstnikuteed ajal, mil vaibad olid olnud eestlastel juba aastasadu väga vajalik tarbe- ja iluese.



Uus mood sisekujunduses – suured lagedad seinad – ei vaja vaipu ja see on võtnud suuresti tekstiilikunstnikelt töö ja leiva. Samas on see sundinud neid otsima oma kunstile täiesti uusi vorme ja väljendusvahendeid.



Kuutma aga jätkab kangekaelselt põimevaipade ehk gobeläänide loomist. Ta innustab ka teisi seda tegema, organiseerides kümneid üleriigilisi gobeläänide näitusi ning hoides siiani koos aastal 1997 ellu kutsutud ühendust Vaba Tahe.



Näitus kavanditest


Seekordsel näitusel annab Kuutma ülevaate oma vaibaloomingust alates 1980. aastatest vaibakavanditena.



Näeme, et ta on oma karget mehestiili arendanud värvikamaks ja rõõmsamaks, teravate kujundite närviline liikumine on asendunud risttahukate rahuliku hõljumisega. Tema loomingu üks põhitunnuseid, kindel sisemine struktuur ja rangelt tasakaalustatud rütm, on veelgi täiustunud.



Vaibakavandite näitus Tartu kunstimajas


• Tartu kunstimaja väikeses


galeriis on avatud Peeter


Kuutma näitus «Pilt ja


vaip».


• Näitust saab vaadata 8. no-


vembrini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles