Belgia kiirgusleke osutus oletatust tõsisemaks

Mari Kamps
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Naine lüpsab heinamaal lehma
Naine lüpsab heinamaal lehma Foto: Caro / Scanpix

Belgias juhtunud radioaktiivsete ainete leke osutus oletatust tõsisemaks, mistõttu keelati õnnetuspaigast kümne kilomeetri raadiuses ära näiteks kaevuvee kasutamine ja aiasaaduste söömine.

Leke juhtus eelmisel nädalavahetusel Lõuna-Belgias Charleroi' linna lähedal asuvas radioaktiivseid isotoope valmistavas laboratooriumis, vahendas

AFP.

Õnnetuse taga võib olla tootmisprotsessi ajal juhtunud inimlik eksitus.

Laboratooriumi lähedalt võetud proovid näitasid, et radioaktiivse joodi sisaldus murukamaras on kõrgem kui näitasid esimesed testid, teatas siseministeeriumi kriisirühm.

Riiklik kiirguse järelevalve amet andis õnnetusele seitsmepallise skaala järgi kolmanda astme õnnetuse staatuse. Seega on tegemist Belgia seni tõsiseima omataolise õnnetusega.

Eile õhtul edastatud hoiatuse järgi soovitavad ametivõimud põllumeestel ka oma kariloomi heinamaale rohtu sööma mitte lasta.

Radioaktiivsete isotoopide tootmine peatati sel esmaspäeval, kuna kogu eelnenud nädalavahetuse oli joodi tase ventilatsioonišahtis olnud tavapärasest kõrgem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles