Kulunud tänavamärgistuse taastamiseks napib Tallinnal raha

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laagna tee.
Laagna tee. Foto: Toomas Huik

Tallinna transpordiametil on tänavu liikluskorralduse eelarves 1,2 miljonit eurot ehk umbes 19 miljonit krooni. Seda piskut peab väga hoolikalt jagama, et hädavajalikud tööd siiski tehtud saaksid.

Tallinna transpordiameti juhataja Andres Harjo ütles, et kuu aega läheb veel kindlasti, enne kui lumi linnast kadunud on ning alles siis saab hakata vaatama, kus tänavamärgistus kõige enam kulunud on ja kus tuleb esmajärjekorras seda taastama hakata.

Harjo lisas, et kui mullu septembris vastu võetud Tallinna linnaeelarves jäi liikluskorralduse reale 1,2 miljonit eurot, siis eelmisel nädalal tehtud lisaeelarve sinna midagi ei lisanud. Seega peab selle pisikese rahaga hakkama saama.


«Kindlasti tuleb varsti, kui lumi läinud, hakata linna tänavaid uuesti joonima,» tõdes Harjo. «Eelkõige on vaja talvised kahjustused üle vaadata ning alles siis hakkame rääkima, kus ja kui palju on vaja teha. See juhtub mitte enne kui kuu aja pärast.»

Peale tänavate märgistamise on vaja kohendada, parandada ja remontida ka foore. Seega tuleb piskust rahast mingi osa ka sinna eraldada. Uusi foore transpordiamet tänavu kahjuks paigaldada ei saa, kuna ametile investeeringuteks sel aastal raha eraldatud ei ole. Sama lugu oli ka mullu.

Küll on kommunaalameti investeeringute plaanis Randvere tee viimase jupi renoveerimine. See toob kaasa ka Ecolandi hotelli juures asuva ohtliku ristmiku väljaehitamise ja fooridega varustamise.

Tallinna tänavaid jooniva ning foore paigaldava ja hooldava firma Signaal juht Ats Tamm mainis, et aasta algusest on varsti juba kolm kuud möödas, kuid linna transpordiamet ei ole siiani teada andnud, mida nad teha tahavad. Kuna liikluskorralduse eelarve on tänavu võrdne eelmise aasta omaga, siis ega midagi rõõmustavat ei tule. Mullu joonis Signaal pealinna tänavaid 3,6 miljoni krooni ehk umbes 230 000 euro eest. Seda oli ikka väga vähe.

«Küsimus on raha sisemises jaotuses, kuid siiani ei ole transpordiamet oma soovidest ja vajadustest meile veel teada andnud,» märkis Tamm. «Kas otsustatakse fooride kasuks või teekatte märgistuse kasuks või tehakse mingi muu jaotus, seda ootamegi pingsalt.»

Teise asjana märkis Tamm, et Tallinna tänavakatete seisund on päris hull. Enne nende kordategemist ja lappimise lõpetamist ei ole mõtet ka hakata jooni tõmbama, sest see oleks raha raiskamine.

«Selge on see, et aastad 2010 ja 2011 on Tallinna liiklusruumi viinud niisuguseks, et mingit tänavate märgistust praktiliselt ei olegi enam,» tõdes Tamm. «Tõeliselt kurb seis. Praegu saaksime foore parandada, sest ka nendest on paljud halvas seisus, kuid ka seda tellimust ei ole meile veel antud. Mina kui tegija ootaksin, et aastane koormus oleks kuidagi ühtlasemalt jaotatud. Ei oskagi öelda, mis edasi saab.»

Tänavate jooksva remondi peale saab linn tänavu abilinnapea Deniss Borotitši sõnul kulutada 3,8 miljonit eurot. Võib juhtuda, et lisaeelarvest tuleb sinna veel veidi juurde. Mullu lisandus jooksvaks remondiks lausa mõlemas lisaeelarves natuke.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles